Oekraïne werkt aan nieuwe onbemande gevechtsvoertuigen die bestand zijn tegen Russische sabotage. Het gaat niet om vliegende drones, maar om grondrobots.

Brave1, een innovatieproject van de Oekraïense overheid in samenwerking met de defensie-industrie, laat aan Business Insider weten dat het leger veel behoefte heeft aan door glasvezel aangestuurde drones, omdat die geen last hebben van elektronische stoorzenders.

Onlangs organiseerde Brave1 een evenement in Oekraïne waar zeven door glasvezelkabels aangestuurde UGV’s (onbemande grondvoertuigen) werden getest. In vergelijking met de vliegende drones die nu dagelijks worden gebruikt voor militaire operaties, staat de technologie zich nog in de kinderschoenen. Maar de organisatie zegt een aantal veelbelovende robots te zien.

Volgens Brave1 blijkt uit de testen dat de onbemande grondvoertuigen waarschijnlijk beter presteren bij inzet voor gevechts- of zelfontploffingsmissies, vergeleken met logistieke taken. In het laatste geval rijdt een robot op en neer over dezelfde route en kan het voertuig verstrikt raken in zijn eigen kabels of blijven haken aan een object op de grond.

Anders dan radioverbindingen die kwetsbaar zijn voor elektronische verstoringen, zorgen glasvezelkabels voor een stevige verbinding van een aantal kilometer tussen een drone en zijn operator. Het is moeilijk je ertegen te verdedigen en ze leveren ook hoogwaardige live-video.

De glasvezelverbindingen worden tot nu toe alleen gebruikt voor vliegende drones, maar Oekraïne wil dat gaan uitbreiden naar grondrobots. De glasvezelkabels zorgen voor een veel stabielere verbinding, omdat ze bestand zijn tegen elektronische stoorzenders van Rusland.

Foto: Global Images Ukraine/Global Images Ukraine via Getty Images

Grondrobots worden op afstand aangestuurd en kunnen logistieke taken en gevechtsmissies uitvoeren, zoals het leveren van munitie aan de frontlinie, het evacueren van gewonde soldaten, het aanvallen van posities van de vijand, het plaatsen van landmijnen en ze kunnen ook exploderen naast gepantserde voertuigen.

Een hoge Oekraïense overheidsmedewerker zei eerder tegen Business Insider dat hij denkt dat grondrobots "de nieuwe gamechanger" worden op het gebied van oorlogstechnologie.

Zowel Oekraïne als Rusland hebben de robots al gebruikt tijdens gevechten. Sommigen zijn uitgerust met machinegeweren en thermische camera's voor nachtmissies.

Foto: via Brave1

De tests met grondrobots maken duidelijk dat elektronisch verstoringen van drones leiden tot een nieuwe technologierace tussen Oekraïne en Rusland waarbij heel veel op het spel staat. De legers van beide landen zijn constant op zoek naar technologische oplossingen om hun drones en robots te verbeteren.

Er worden in de oorlog veel minder grondrobots ingezet vergeleken met luchtdrones, maar ze spelen wel een rol. Oekraïne heeft ook zeedrones om schade toe te brengen aan de Russische Zwarte Zee-vloot.

LEES OOK: Taiwan heeft een zeedrone ontwikkeld die kan helpen om een Chinese invasie af te weren – er is goed gekeken hoe Oekraïne de Russische Zwarte-zeevloot aanpakte